CUPRA, ett varumärke som på senare tid har växt fram ur de tidigare kända märket SEAT. CUPRA ägs av Seat men är ett enskilt varumärke som fokuserar på något helt annat. Seat har länge varit vägen in till VAG gruppen och lockar betydligt mer unga köpare än de resterande märkena, mycket med tanke på den ytterst överkomliga prislappen. Fokus här ligger på schysta priser och bra design, något som verkligen har gått hem.

CUPRA fokuserar inte på att vara billigast eller att vara bränslesnålast, de fokuserar helhjärtat på körglädje. Detta är något som verkligen avspeglas i deras bilar. I dagsläget finns tre olika modeller och vi har under en dag fått provköra dessa på Sörmlands natursköna vägar för ett första intryck.

CUPRA Formentor:

Är det senaste tillskottet och hittills den enda modellen som är byggd enbart för CUPRA, resterande modeller har lånats från Seat familjen. Testbilen var utrustad med en 310 hästkrafters stark 4:a som tillsammans med fyrhjulsdrift och DSG skickar bilen 0-100 på 4,9 sekunder. Detta är lika snabbt som i syskonet Ateca. Men det är där likheterna slutar. Formentorn har en betydligt hårdare inställning och körupplevelsen är verkligen något speciellt.

CUPRA Leon PHEV:

Är byggd och utvecklad på Leon-karossen. Detta är den första CUPRAN som blir elektrifierad, under skalet hittar vi en 1,4 liters bensinmotor om 150 hästkrafter som jobbar i symbios med en elmotor på 116 hästkrafter, dessa ger en total systemeffekt på 245 hästkrafter. Kraften skjuts ner genom framhjulen och bilen klarar 0-100 km/h på 6,7 sekunder. Självklart är inte denna lika inspirerande att köra som sina syskon men jämfört med många andra hybrider sticker den ut åt det positiva hållet.

CUPRA Ateca  :

Nya CUPRA Ateca är ingen ny modell utan den har bara genomgått ett facelift. Bilen har fått en uppdaterad interiör samt  exteriör. Bilen ser nu mer aggressiv ut och har fått ett ännu bättre infotaimentsystem än tidigare. Läs gärna vårt test av den ”gamla” varianten här .

CUPRA är sannerligen ett märke med en stark karaktär och en tydlig vision. Vi kommer självklart att testa bilarna under en lite längre period och vi kommer att återkomma med en hederlig recension på de modeller vi har provkört.

Stort tack till CUPRA Sverige för en trevlig dag!