För några veckor sedan släpptes en bomb inom bilvärlden. Det var en på en pressvisning i Göteborg det presenterades en helt ny bil till bilvärlden. Låt mig presentera Lync & Co 01.

Lync & Co 01 ägs av samma företag som Volvo, det Kinesiska bolaget Geely. Redan första modellen är baserad på samma plattform som Volvos nya XC40, och fler likheter lär framkomma. Bilen är futuristisk och väldigt nytänkande, det som är mest nytänkande och innovativt kanske ändå är affärsmodellen.

Geely vill göra ett ägarskap av deras bilar så enkelt som möjligt. Det kommer inte att finnas stora återförsäljare att åka och titta samt provköra bilarna. Bilen klickar du enkelt hem via internet, leveransen kan du få hem till dörren och de kommer finnas extremt lite utrustningsalternativ, allt för att göra det så enkelt som möjligt. Självklart kommer de finnas ett dussin små butiker där det finns möjlighet att känna och klämma på bilen samt tala med en försäljare som har koll på allt som rör bilen. Vi på redaktion tycker inte alls om idén, bland de bästa som finns är att åka runt och titta på bilar samt provköra. Det är som att ta bort Kalle Anka på julafton, Det blir genast inte lika kul.

Något Lync & Co även satsar stenhårt på är att man ska kunna använda och köra en bil utan att äga den. Återigen vill man underlätta ägandet av deras bilar, därför kommer leasing och uthyrning  täcka den större delen av försäljningen. Självklart kommer det att finnas personer som köper bilen och dessa kommer ha möjligheten att hyra ut sin bil när den inte används. Nyckeln kommer tro de eller ej vara digital, och skickas lätt över till andra enheter, vilket leder till att den som har fått nyckeln kan låsa upp bilen och sedan köra iväg. Den digitala nyckeln kommer att finnas i form av en applikation till din smartphone, väldigt smidigt då man ska låna ut bilen till någon.

 

David Jansson

David.jansson@kickdown.se