Vi gillar bilar med alldeles för mycket kraft för sitt eget bästa, inget konstigt där. Men är verkligen Audi S1 en bra bil som helhet?

Audi S1 är en så kallad pocket rocket utan motstycke. Det är en fjäderlätt bil som fått en motor nedtryckt under huven med har tillräckligt mycket kraft (230 hästkafter) för att få bilen att likna en gevärskula då man vid fullt gaspådrag släpper upp kopplingen. Den är väldigt lätt och otroligt svår att hålla i en rak linje vid full gas, den som inte har armstyrkan får det jobbigt att hålla bilen på vägen.

Bränsleeffektivitet är heller ingenting som S1an är särskilt brydd över, den dricker som en Range Rover trots sin nätta storlek även då man lägger ned hela sin själ i att få förbrukning att komma ner till en rimlig siffra. Så speciellt ekonomisk är den inte heller. Den är inte speciellt rymlig och inte speciellt bekväm, ljudisoleringen är något som fabriksarbetarna hos Audi verkar ha glömt på fabriksbandet. Den som köper en Audi S1 måste ju ha både ett och två grova problem.

Men är Audi S1 en idiotiskt onödig bil på grund av allt detta? NEJ absolut inte, den är helt fantastiskt rolig att köra och något som du kan köra ifrån nästintill vem som helst med. Jag menar, en manuell pytteliten bil med 230 hästkrafter fördelade med hjälp av Quattro till alla fyra hjulen ger en svårslagen körupplevelse och ett flin på läpparna som är omöjligt att tvätta bort. Jag skulle personligen aldrig använda bilen till något annat än för min egen underhållnings skull, tex skulle jag inte plocka ut den på en motorväg där motorn varvar halvt ihjäl sig på sexan redan vid 120 km/h. Det är verkligen inte en bekväm bil någonstans, det går inte ens att koppla sin smartphone till den, hur mycket man än vill använda Bose-högtalarna till något annat än radion.

Självklart är S1 en bil som går förhållandevis fint att använda i vardagen om man jämför med andra bilar med samma körglädje och prestanda, den är fortfarande otroligt praktiskt liten och nätt att ratta runt och inte minst parkera i staden.

Som svar på min inledande fråga, NEJ Audi S1 är INTE en bra bil som helhet men det gör absolut ingenting, vi älskar den ändå. Att faktiskt bygga en bil som absolut ingen mentalt stabil person någonsin skulle köpa är något underbart. Det är ju precis en sådan bil man vill köra, men kanske inte köpa.

Fakta om Audi S1:

Pris: 319 200 (testbil ca 394 200 kr)

Motor: 2.0-liters bensinmotor 230 hk, 370 Nm

Drivhjul: Fyrhjulsdrift

Växellåda: 6-växlad manuell

Mått: Längd: 3954 mm, Bredd: 1746 mm, Höjd: 1422 mm

Vikt: 1427 kg

Hjul: 235/45 R19

Lastkapacitet: Ca 267 liter

Fartresurser: 0-100 5.9 sekunder / toppfart 250 km/h

Bränsleförbrukning enligt tillverkare: 7.2 l/ 100km (blandad körning)

Årsskatt: 3970 kr

 

David Jansson

David.jansson@kickdown.se