Pris:  231 000 (testbil 251 000)

Motor: 1,6 tdi 105hk, 250 newtonmeter

Drivhjul: Framhjulsdriven

Växellåda: 6 växlad manuell

Dimensioner/vikt: Längd 431/bredd 178/höjd 143/ vikt ca 1335

Hjul: 16 tums fälg 205/55 R 16

Lastkapacitet: Ca 485 liter

Fartresurser: 0-100 10.9sek / toppfart 195km/h

Bränsleförbrukning: 5,5 l/ mil

Årsskatt: 1089kr

På vägarna år 2016 börjar de bli lika vanligt att se en Hatchback på uppfarten som att se en studsmatta hos en barnfamilj. En så kallad Hatchback är en bil mitt i mellan kombi och småbil. En bil där 4 vuxna oftast kan sitta bekvämt utan att behöva offra allt för mycket av sitt personliga utrymme, vilket vi svenskar oftast värderar högt. Bilen vi har testat är en Audi A3 sportback med en 1,6 liters diesel. Det många är ute efter är en bil med bra bränsleekonomi, komfort och praktikalitet så finns det ett hav av bilar. Bmw 1-Serie, Volkswagen Golf,  Mercedes A-klass, Volvo V40, Mazda 3 samt Kia Cee´d, listan kan göras lång men här är några. Frågan vi ställer oss nu är hur A3:an har lyckats hävda sig i detta segmentet.

Att slå sig ner framför ratten i vår A3 gav oss samma känsla som andra i många andra modeller från Audi, alltså underbart. Det är en känsla vi förväntade oss och man kan inte undgå kvalitén som flödar inuti bilen. Knapparna sitter där man vill ha dem och Audis MMI system fungerar lika bra som vanligt. Bilen vi lånade var utrustad med sportsäten vilket vi önskar Audi gjorde till standard. Sportstolarna är lika komfortabla som standardstolarna men ger ett extra stöd på sidorna vilket uppskattas lika mycket vid vardaglig körning samt lite mer dynamisk.

Som passagerare kan man vara lugn, bilen känns inte lika instängd i baksätet som hos många av dess rivaler. För att vara en liten bil så känns den rymlig, man kan sitta tre vuxna i baksätet utan att behöva sitta i varandras knän och gosa.

Körmässigt är bilen mycket väll godkänd. Styrningen är direkt och lätt vilket gör så att man vet alltid vart man har bilen samt att den är otroligt lätt manövrerad runt i stan. Växellådan jobbar bra tillsammans med motorn, skulle kunna liknas med att dra en varm kniv genom smör. Man hittar alltid den växeln man vill samtidigt som det är mjukt och enkelt.  Motorn på 105 hk jobbar bra och känns inte orkeslös inne i stan men när man rör sig mot landsväg och motorväg ändras det. Vid omkörningar skulle det inte skada att ha 2.0 dieseln på 150 hk då dom blir väldigt utdragna med 1.6 litern. Förbrukningen ligger på ungefär 0.65 liter milen om man inte pressar bilen till oigenkännlighet.

Sammanfattningsvis är Audi A3 en mycket kapabel bil som lever upp till sitt namn. En bil som ligger i framkant i segmentet Hatchback. För att vara en bil som är klassas som liten är den förvånansvärt komfortabel samt rymlig. Vi på redaktionen tycker verkligen att Audis A3 ligger i topp i Hatchback-segmentet och ser fram emot att få testa en 2.0 dieseln med 150 hk som vi hoppas kan göra bilen än mer allround.

David Jansson

David.jansson@kickdown.se